Je rijbewijs aanvragen bij de gemeente als je geslaagd bent

Iedere persoon die een rijopleiding bij een rijschool volgt kijkt natuurlijk maar uit naar één ding. Dit is namelijk het afhalen van je rijbewijs op het gemeentehuis. Voordat het echter zover is moet je eerst slagen voor het praktijkexamen bij het CBR, daarover is meer informatie online te vinden.

Daarna moet je ook nog het rijbewijs bij de gemeente aanvragen als je geslaagd bent. Tegenwoordig krijg je het bewijs van rijvaardigheid niet meteen mee. Je zal dus nog even geduld moeten hebben na het aanvragen van het rijbewijs. Hoe de exacte procedure bij de gemeente verloopt kan je hier lezen.

Procedure op het gemeentehuis

autosleutelsNadat je het praktijkexamen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid succesvol hebt doorstaan ben je geschikt bevonden om zelfstandig auto te mogen rijden. Voordat het echter zover is moet je eerst nog in het bezit zijn van het fysieke rijbewijs. De meeste mensen zullen daarom meteen na het afrijden naar het gemeentehuis van hun woonplaats gaan om de pas aan te vragen. Het aanvragen bij de gemeente moet persoonlijk gebeuren. De aanvragende persoon moet een kleuren pasfoto en identiteitsbewijs meenemen voor dit proces. Let wel op dat de pasfoto aan de wettelijke eisen voldoet voor een identiteitsbewijs of rijbewijs, als je in Zoeterwoude je rijbewijs gehaald hebt. Nadat de formulieren zijn ingevuld zal de gemeente in het centraal rijbewijzenregister checken of de persoon echt geslaagd is voor het praktijkexamen. Daarna zal het rijbewijs worden aangemaakt. Deze zal na werkdagen afgehaald kunnen worden op het gemeentehuis. Pas als je het rijbewijs echt in bezit hebt mag je pas gaan autorijden.

Rijbewijs aanvragen als 17 jarige

Het proces om een rijbewijs aan te vragen bij de gemeente is zeer simpel. Het is alleen jammer dat je tegenwoordig 5 werkdagen moet wachten om het pasje in bezit te krijgen. De plastic passen zijn echter minder snel gemaakt dan de roze papiertjes die vroeger nog als rijbewijs dienden. Tegenwoordig is het wel ook mogelijk om als 17 jarige een rijbewijs te halen. Wanneer dit het geval is dan heb je voor het aanvragen nog iets extra’s nodig. Je moet dan namelijk eerst de begeleiders pas aanvragen van 2toDrive. Die kan je echter al doen voordat je van het praktijkexamen geslaagd bent. Bekijk ook Facebook Rijden in Leiden, voor meer informatie.

businessaccount